Výstava Paličkované krajky a malovaného hedvábí Ivy Vanžurové 2012

06.05.2012 00:00

Paličky, herdule, podvinek, půdice, páry...

To byly výrazy před rokem 2008 pro většinu jaroměřických zcela neznámé. Až první výstavou Paličkované krajky Ivy Vanžurové v roce 2008 započalo  krásné období kurzů paličkování v Centru života a podnikání.

Výuky 10ti členného kurzu se ujala ing. Iva Vanžurová, která je obdařena nejen výtvarným talentem, ale i technickým, díky kterému dokáže svůj návrh zpracovat do technického návodu ( podvinku ), podle něhož již mohou krajkářky paličkovat. Navíc má vynikající pedagogické schopnosti, pomocí nichž předává nabyté řemeslné zkušenosti a um začínajícím i pokročilým krajkářkám.

5.května 2012 vernisáží zahájila již 2. výstavu v Jaroměřicích, tentokrát  navíc mohla ke svým jedinečným dílům přidat práce svých „žákyň“ z již čtyřletého kurzu.

Malá módní přehlídka ukázala, že krajka je nádherným doplňkem ke společenským šatům.

Malované hedvábí, které je rovněž součástí poetické výstavy, vyzdvihuje svou lehkostí, kresbou a širokou škálou barev krásu každé ženy.

Kladný vztah k Jaroměřicím dokazuje výtvarnice Iva Vanžurová vytvořeným paličkovaným dílem s motivem brány Ecce homo na Kalvárii.

Výstava se líbí zvláště těm, kteří mají cit, vkus a dokáží ocenit náročnou ruční práci.

Dalším projektem, který pro zájemce připravujeme bude módní přehlídka krajky, kterou předvede klub paličkování z Mohelnice 11. srpna 2012 v prostorách CŽP.