„Malohanácké halali“ s PhDr. Oldřichem Koudelkou a Janem Hlaváčem

31.03.2018 18:07

Téměř před rokem vydalo Město Jevíčko MALOHANÁCKÉ HALALI, 30. knihu spisovatele Oldřicha Koudelky. V jaroměřické knihovně jsme ji představili symbolicky v Březnu – měsíci čtenářů 9.3.2018.

Pan Koudelka nás „provedl“ povídkami, O lišce Bystronožce, se rozvyprávěl více, neboť dávno ve vranovských lesích žijící liška se stala motivem k dalšímu zpracování panu Těsnohlídkovi i Leoši Janáčkovi. Povídka o rytíři z Linhartic, majiteli Jaroměřic, kterého uštkla při lovu zmije, zajímala zdejší hosty besedy. Pověst o Holubí studánce či štiavnickém majiteli Cimburku si také rádi přítomní poslechli. Jak se dostal muflon nebo jelen sika do našich krajů jsme se dozvěděli prostřednictvím autora z prezentované knihy. Seznámil nás i s ostatními jeho tituly, které zvláště v myslivecké společnosti mají své čtenáře. Nezapomíná ani na svůj rodný kraj, jemuž věnoval několik básnických sbírek a dokumentárních publikací.

Podvečer byl příjemně doprovázen promítáním nejlepších fotografií Jana Hlaváče. Amatérský fotograf spolupracuje s autorem již delší dobu. Jeho fotografie doplňuji i knihu Malohanácké halali.

I on odpovídal na dotazy přítomných o vztahu a vývoji svého koníčka – fotografování. Nejraději pozoruje přírodu a zejména zvěř. V této oblasti již získal mnohá ocenění. Rád fotí i místa svého rodiště a díky tomu mají Jaroměřice v knihovně k nahlédnutí album se zajímavými snímky.

PhDr. Koudelkovi i Janu Hlaváčovi děkujeme za příjemný čtenářsky – březnový podvečer.