Beseda s výtvarnicí a etnografkou Kamilou Skopovou v pátek 3.11.2017

07.11.2017 22:49

„…..zase někdy nashledanou – tak se v pamětní knize poslední větou loučila naše každoroční návštěvnice – paní Kamila Skopová. ...a po roce její osmá návštěva v jaroměřické knihovně přesvědčila, že řada jejích příznivců stále narůstá. Nevnucujícím způsobem podněcuje všemi svými dovednostmi národnostní identitu, smysl pro tradici a důležitost zachování kulturního odkazu našich předků.

Její činorodost je obdivuhodná i s narůstajícím věkem.

Při páteční besedě 3.11.2017 nám představila většinu svých autorských knih, které si sama ilustruje. Nově vydaná kniha „Čechy, domov můj“ (vydavatelství Grada) se zařadí zajisté mezi klenoty národopisné literatury. Přesvědčuje nás o svém širokém spektru znalostí ze všech českých krajů- stavby, kroje, písně, taneční projevy a muzika, slovesnost a nářečí, vzájemné vztahy, zvyky a obyčeje, rituály, ale také lidová strava.

Srdeční vztah k lidové písničce výtvarně zpracovala v Písničkovém kalendáři na rok 2018, který si můžete zajistit i v naší knihovně.

Aby zazněla hudba i pod stromečkem, doplnila milými kresbami soubor českých i moravských koled, který také vychází v těchto dnech.

Lidové písničky nás provázely po celý podvečer srdečné besedy. Členové souboru Ječmínek – houslistka Slávka Šmídová a cimbál s panem ing.Boudným – rozezpívali hosty výstavní síně.

Nic nechybělo – milé slovo, hudba, malé občerstvení, skvělá nálada. Všem -za vzájemně vytvořený příjemný zážitek – děkujeme.

Takže, milá Kamilko, ….zase někdy nashledanou!

 

Fotogalerie: Beseda s výtvarnicí a etnografkou Kamilou Skopovou v pátek 3.11.2017

Tato fotogalerie je prázdná.